Mist…

into-the-mistInto the mist…

Deze ochtend ben ik wat vroeger opgestaan dan gewoonlijk, het was een mistige ochtend. Raar genoeg wordt ik altijd wat vroeger wakker als het mistig is, er is dan iets dat mij aanroept, ik heb daarbij steeds een vaag gevoel van het Andere, het onzichtbare, datgene dat in de mist wat zichtbaarder wordt, van een aanwezigheid, van watergeesten en landgeesten en andere entiteiten …

Soms ga ik dan een vroege ochtendwandeling doen in de hoop iets of wat magisch te zien, te horen of te voelen en soms neem ik mijn fototoestel mee, je weet maar nooit…

river-spiritMijn ontmoeting met de Geest van de Aulne rivier,

ik zag haar pas later toen ik mijn foto’s bekeek (deze foto is van een paar jaar geleden).

Bretagne is natuurlijk zo’n land waar altijd wat magische sfeer rondhangt, zeker de streek rond Huelgoat met zijn oeroude bossen en zijn vele waterbronnen is daar al altijd voor berucht geweest. Mythes rond feeën en kwade geesten zijn hier overal te vinden of ook verhalen over ridders die koning worden, zwaarden die uit stenen getrokken worden, ronde tafels, machtige priesteressen op eilanden enz…

De Herfst begint vandaag, de equinox-tijd geeft mij steeds het gevoel van tussen twee werelden te balanceren, op het randje als het ware. Mist en mysterie zijn onafscheidelijk verbonden. En er is geen betere periode dan de herfst om kennis te maken met wat ik het Andere Land ben gaan noemen.

the-other-world

The Other World

Het Andere Land kan gezien worden als een spiegelbeeld van onze eigen wereld, het is gelegen in een andere dimensie en wordt zichtbaar of voelbaar in de verborgenheid van de geest.

Het zijn de werelden van de voorouders, van de elfen en natuurgeesten, van de goden.

Het zijn de werelden Asgaard , Midgaard en Helheim – drie van de negen werelden van de Oud-Noorse mythologie.

Het zijn de Hades en de Eilanden der Gelukzaligen van de Griekse mythologie.

Het is de Sídhe , de Tír na nÓg (land der jeugdigen) en de Tír na mBan (of het land der vrouwen, Avalon) van de Keltische mythologie

Mensen zijn al zeer vroeg in hun ontwikkeling op zoek geweest naar wegen om de verborgen wereld van de geest te onderzoeken, deze zoektocht was ook logischerwijs een extensie van hun dagdagelijks bestaan.

Animisme is het geloof of filosofische denkwijze dat alle mensen, dieren, planten, stenen en ook natuurlijke fenomenen een ziel of geest bezitten. Ook het sjamanisme kenmerkt zich door het geloof in een bezielde wereld. Door middel van bepaalde technieken, die resulteren in trance toestanden, werd er contact gelegd met deze geestenwereld.

De term sjamanisme komt van het Toengoezische šaman; ša betekent weten, een sjamaan is letterlijk “iemand die weet”.

Het woord sjamaan die wij nu veel gebruiken duidt in feite op al de medicijnvrouwen en mannen, de priesteressen en priesters, de Volva, de heksen, de hagedessa, de Udigan, de zieners, de curandera enz…

Animisme en sjamanisme zijn levenswijzen en levensvisies zo oud als de mensheid zelf, die overal ter wereld voorkwamen en nog steeds voorkomen, van Siberië tot Europa, beide Amerika’s, Afrika, Azië en Australië. Overal volgden zij, in grote lijnen, dezelfde rituelen, namelijk om met bepaalde technieken een “innerlijke reis” te maken om in contact te komen met de geesten en om zo antwoorden te krijgen op gestelde vragen.

Sjamanisme is zonder twijfel de oudste en ook de meest verspreidde wereldreligie.

Het is bewezen dat trance de geest kan verruimen, in de zin dat het nieuwe verbindingen maakt tussen de breincellen. Met andere woorden, trance zorgt ervoor dat ons brein groeit. Contact zoeken met “het andere land” zou dus een geschikte methode kunnen zijn om dingen beter te begrijpen, problemen op te lossen en beslissingen te nemen. Net als dromen die je een kijk kunnen geven op een bepaalde situatie. De trance of de sjamanistische reis (shamanic journey) werkt ongeveer op de zelfde wijze behalve dat men niet slaapt maar (min of meer) bewust blijft.

machi-bij-de-mapuche-1903

 Vrouwelijke drummers/sjamanen bij de Mapuche – 1903

Een bekende techniek om een trance toestand te verkrijgen is die van het ritmisch drummen. Daarnaast zijn er ook een aantal technieken waarbij zang, ademhaling en lichaamshoudingen aan te pas komen, o.a.

In trance toestand speelt imaginatie of beeldvorming een belangrijke rol. Wij hebben, in ons westers denken, imaginatie een minderwaardige rol toebedeeld, het zijn “maar” denkbeelden en dus waardeloos. Maar imaginatie is net een belangrijke menselijke gave, het is een symbolische beeldtaal die ons helpt bij het begrijpen van het verborgene.

Wanneer men in een staat van trance is, openen de kanalen waar Energie kan doorstromen. Deze energie is de universele krachtbron. Deze krachtbron uit zich als Eenheid, Vibratie, de bron van al. Om dit toe te laten moet er een openheid van geest zijn, een loslaten van denkpatronen.

Het is dus goed om vrije loop te geven aan onze imaginatie en als men tegelijkertijd ook de geest zoveel mogelijk kan vrij maken van gedachten, dan kan er daadwerkelijk ruimte gemaakt worden voor het nieuwe en het ongekende. Want gedachten zijn altijd oud en staan daarom in de weg van nieuwe ideeën en visies. Het lichaam zelf speelt hierin een centrale rol, als verzender en ontvanger van vragen en antwoorden.

In oude animistische wereldtradities gaat men ervan uit dat deze ideeën en visies ons worden geschonken door de Geesten. Tenzij door plantengeesten, beschermdieren, natuurgeesten maar ook goddelijke entiteiten en zelfs stenen, mineralen, de wind, het water, vuur, aarde en dergelijke. Dat deze geestelijke entiteiten verschillen van land tot land maar ook van persoon tot persoon is dus in de context van wat er hierboven gezegd werd totaal begrijpelijk en als men er een beetje dieper over nadenkt helemaal niet mysterieus. Sjamanistisch reizen en/of trance is dus helemaal niet exclusief voorbehouden aan een paar individuen maar is juist een heel menselijk vermogen. Waarmee ik niet wil beweren dat iedereen zomaar sjamaan, genezeres of priesteres is of kan worden, daar is nog wat meer voor nodig, zoals specifieke gaven en een bepaalde gevoeligheid.  Maar het zogenaamde sjamanistisch reizen kan wel degelijk door ieder die daar wat voor voelt gedaan worden, op een veilige manier. Ik meen zelfs te denken dat het een noodzakelijkheid is om als gezonde en intelligente mensen te functioneren, zeker in deze ontspoorde wereld.

room-with-a-view-mist

Advertenties

Een gedachte over “Mist…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s