Vlierbessen “balsamico” azijn…

 

harvesting Elderberries Urd ar Brunnr

Ze komen er weer aan, de vlierbessen !  Ik ben dus goed op tijd met deze vlierbessen balsamico recept.

Maak, proef en geniet een heel jaar van deze verrukkelijke azijn.

Recept vlierbessen azijn

Men heeft nodig om plus minus 3 liter vlierazijn te maken:
800 gr rijpe vlierbessen, verwijder de licht giftige groene en rode bessen en de steeltjes.
1,5 liter rode wijnazijn
1 kg honing OF 1 kg suiker naar keuze
(Ik meen dat het met honing gezonder is dan met suiker maar ik heb het ook al met suiker gemaakt, dat gaat prima al is de smaak echt anders)

vlierbessen azijn 1

 

In een grote kom legt men de vlierbessen en plet ze lichtjes met een houten lepel, zorg ervoor dat de zaden niet beschadigd worden !
(de zaden bevatten de licht giftige stof sambunigrine, die door koken onschadelijk wordt gemaakt)
Giet de rode wijnazijn over de bessen, bedek met een fijne doek.
Laat dit mengsel een vijftal dagen rusten.
Filter het sap van de bessen en pers ze goed uit,.
Breng de vlierbessensap-azijn vloeistof aan de kook en
Laat een drietal minuutjes zachtjes koken, zonder deksel.
Laat de pan in een bak met koud water afkoelen.
Suiker moet nu toegevoegd worden maar indien men honing gebruikt laat men de vloeistof eerst lauwwarm afkoelen alvorens de honing toe te voegen.
Goed roeren tot de zoetstof volledig opgelost is.
Na afkoeling, in flessen gieten, etiket op plakken en voila !

 

vlierbessen azijn 3

ja, het gaat er wat bloederig aan toe…

 

vlierbessen azijn

Smaakt verrukkelijk als sla dressing!
Gelijkt een beetje op de Italiaanse Balsamico azijn
vandaar de naam 🙂

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s