Rose is a rose…

“Rose is a rose is a rose is a rose.” is een tekst geschreven in 1913 door Gertrude Stein als deel van het gedicht “Sacred Emily”.

rozen bloemknoppen - gedroogdgedroogde rozen bloemknoppen

 

Over de roos

De roos is waarschijnlijk in het nabije-Oosten ontstaan en werd door nomaden overal in de oude wereld verspreid. Toen de Romeinen Noord-Afrika veroverden en koloniseerden brachten ze de roos naar Italië. Zo’n 4000 jaar geleden werd er een rode roos op een muur in Knossos – Kreta aangebracht. Ramses de grote zou de roos in Egypte geïntroduceerd hebben, ze werd in vele graven teruggevonden. Rozen, oorspronkelijk uit Syrië afkomstig werden gedurende honderden jaren door monniken gekweekt. De naam Syrië betekent land der rozen. Toen Alexander de Grote Perzië veroverde en koloniseerde bracht hij de kennis van het parfumeren naar Griekenland. Later schreef Plinius over het grote nut van rozen in geneeskrachtige zalven, Marestheus beweerde dat de roos de geest kon versterken, hij was één van de eerste die de psychologische en fysiologische effecten van geuren opmerkte, ook Avicenna, die het principe van het distilleren (her)ontdekte gebruikte vooral rozen in zijn experimenten.

In sommige oude tradities staat de roos voor stilte, rust, meditatie. In de Eros mythe, schonk Eros een roos aan de Goden der stilte. Een roos aan de goden offeren zorgde voor het stilhouden van het lichaam en figuurlijk onder een roos gaan staan (sub rosa) betekende : het ontvangen en houden van een geheim.

In Europa was het in de 16-de eeuw de gewoonte om kussens te parfumeren met rozen, kalmoes, musk (een sterk ruikende afscheiding uit een klier van het muskushert.) en ambergrijs (een hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen).

Bij de alchemisten werd de roos als het symbool van de ultieme perfectie beschouwd, de unie tussen het goddelijke en het menselijke. De roos wordt soms ook voorgesteld als de “Vesica piscis” het symbool bij uitstek van de vulva en dus gezien als de deur of doorgang naar het mysterie van de vrouwelijke sacraliteit. De roos is het symbool van alles wat geheim en verborgen is. Ook de rozenkruisers gebruikten de roos als symbool voor aardse en spirituele liefde.

De “Roman de la Rose” is een Frans middeleeuws gedicht over de liefde. Het was het bekendste en belangrijkste werk uit de Franse middeleeuwse literatuur, geschreven in de 13e eeuw, dat tot in de 16e eeuw populair bleef.

Ringdans roman de la roseRingdans – Roman de la Rose

en wie heeft er nu niet “De naam van de roos” van Umberto Eco gelezen?

 

Wat kunnen rozen voor jou betekenen:

Rozen worden al honderden jaren in Europa aangeplant, ze worden geassocieerd met harmonie en liefde. De roos wordt als aromatisch, geneeskrachtig, cosmetisch en culinair middel gebruikt. Ik verzamel de bloemen in hun knop om ze, gedroogd, te gebruiken in wierookmengsels, van de bloemblaadjes maak ik siroop, mede en zalf. Ook de bottels oogst ik in de herfst.

Rosa gallicaRosa gallica

Begin met een rozentuin aan te leggen, gebruik hiervoor enkel botanische, geurende soorten, vergeet die protsige veredelde cultivars (deze zijn eigenlijk hybriden met de chinese soort – Rosa chinensis ) als je tenminste graag met sterke geneeskrachtige planten wilt werken. Soorten die geschikt zijn: de apothekersroos: Rosa gallica en R. gallica officinalis ook rose de Provins genoemd – (Deze werd ooit in de twaalfde eeuw door de kruisvaarders vanuit het Oosten naar hier gebracht), de damastroos (Rosa damascena) oorspronkelijk uit Damascus, de Japanse bottelroos (Rosa rugosa) en de honderdbladige roos (Rosa centifolia – ook “rose de mai” genoemd). Van al deze soorten kan rozenwater gedistilleerd worden, o.a. voor de parfumindustrie. Rozenwater wordt ook gebruikt in de cosmetica en in de farmaceutische industrie, vooral de bloemblaadjes van de Rosa gallica vormen een basis voor medicinale toepassingen. Maar ook onze inheemse wilde rozen: de hondsroos (Rosa canina) de egelantier (Rosa rubiginosa) en de duinroos (Rosa pimpinellifolia) zijn goed te gebruiken. Deze laatste soorten worden vooral voor hun bottels gebruikt om er confituur (jam), siroop en thee mee te maken.

Rosa pimpinellifolia - Burnet Rose bushde rozenbottels van de duinroos, klaar om te oogsten

 

Rozen zijn metaforen voor de Godinnen Venus, Maria, Aphrodite en Isis, gebruik ze dus in je rituelen om de Godin te eren.

De geur van rozen trek elfjes en andere goedaardige natuurgeesten aan want haar vibratie resoneert met die van de natuurwezens.

Was je gezicht met rozenwater om er eeuwig jong uit te zien

Draag een roos in je haar om de liefde van je leven te ontmoeten

Offer ze op je altaar om je Voormoeders te eren

Neem een bad met rozenblaadjes, een beetje decadentie en luxe kan nooit kwaad !

Maak een kussentje gevuld met gedroogde rozenblaadjes om zoete dromen te verkrijgen

Maak een rozensiroop om je drankjes een godinnen-aroma te geven

Maak een rozenzalf met gedroogde bloemblaadjes om je lichaam energetisch te verwennen

rozeblaadjes - gedroogdbloemblaadjes geoogst van de de apothekersroos

De oude Griekse geneesheren gebruikten rozenwater als een verfrissende lotion. De etherische olie wordt al sinds eeuwen gebruikt als parfum. Rozenwater of hydrolaat wordt verkregen door distillatie. Als je een water distilleer toestel in huis hebt dan kan je die gemakkelijk zelf maken door je rozenblaadjes met zelf-gedistilleerd water te overgieten en zo te distilleren. Wel moet het verkregen water nogmaals gedistilleerd worden, tweemaal dus, om het beste rozen-hydrolaat te verkrijgen. Dit water kan je dan dagelijks als gezichtslotion gebruiken. Het houd je huid jong en fris. Hydrolaten blijven ook lang houdbaar. Het beste is echter te distilleren in een koperen alambic. Ooit schaf ik mij zo eentje aan.
Anders kan je eventueel ook rozenblaadjes met bronwater overgieten en eerst een uurtje laten trekken. Daarna zachtjes aan de kook brengen, leg een deksel op je pan om de etherische olie niet te laten ontsnappen, doof het vuur en laat trekken, afkoelen en filteren, pers het vocht goed uit. Dit water moet in de koelkast bewaard worden en blijft maar een tijdje goed. Eventueel een paar druppels etherische olie van rozen toevoegen.

rozenzalf

Mijn rozenzalf recept, vandaag gemaakt:

12 gram (ongeveer) gedroogde bloemblaadjes van de apothekersroos – 50 ml zonnebloemolie – 7 gram gele bijenwas korrels.
Normaal gezien zou ik eerst de bloemblaadjes een tweetal weken samen met de olie in de zon laten trekken, een maceraat dus, maar aangezien de zon dit jaar nergens te bespeuren is, heb ik dit mengsel een tweetal uur “au bain Marie” laten trekken, daarna gefilterd en uitgeperst, bij deze vloeistof de bijenwas bijgevoegd en terug eventjes “au bain Marie” laten smelten, dan snel in een potje gegoten en laten afkoelen. Ik gebruik deze geurende zalf vooral om handen en voeten in te smeren.

Rozen siroop wordt gemaakt door het dubbele van het gewicht van de rozenblaadjes in suiker toe te voegen en met voldoende water zachtjes te koken tot er een siroop overblijft. Snel in een fles gieten, afsluiten en omdraaien. Werkt goed als een mild laxatief en als maag tonicum.

Rozenbottels verzamelen na de zomer, de zaden en haren verwijderen, laten drogen, als thee gebruiken.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Rose is a rose…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s