over madeliefjes…

 

Bellis perennis

Jacob Sturm, Johann Georg Sturm -Deutschlands Flora in Abbildungen (1796)

Het madeliefje (Bellis perennis)
is zo één van die voorjaarsplantjes die iedereen wel kent maar verder weet men er niet echt zoveel over.
Ze behoort tot de familie van de composieten, houdt van arme gronden en groeit in graslanden, gazons en langs grazige bermen.

Prachtig hoe zij zich in groten getale in het gazon nestelt en het geheel minder saai maakt, het geeft mij steeds weer een blij en vrolijk gevoel. Sommige mensen willen haar liefst zo efficiënt mogelijk kwijt maar ik stel het gazon maaien soms een paar dagen uit, net om van dit gespikkeld tafereel te mogen genieten.

 

gazon met madeliefjes

 

Het madeliefje bevat allerlei werkzame stoffen, inwendig gebruikt als adstringentia en diureticum. Ik wil het hier vooral over de uitwendige werkingen hebben. De bloemen werden namelijk traditioneel gebruikt als een probaat middel voor de verjonging van de huid. Ook zou het wonderen verrichten op aften in de mond als men op een paar bladeren kauwt. Te proberen !

Om het als verjongingsmiddel uit te testen heb ik een olie gemaakt met de gedroogde bloemen.

madeliefjes olie

 

Als volgt:

Twee volle koppen madeliefbloemetjes geplukt.
Een paar dagen op een bord laten drogen, niet in de zon!
Een propere glazen bokaal voor de helft met de bloementjes gevuld en vervolgens olijfolie bijgevoegd tot net boven de bloemen, pot goed afsluiten. Zonnebloemolie is ook goed.
Nu een drietal weken in de zon laten trekken, filteren en voila!

Als massageolie voor het lichaam en gezicht te gebruiken.
Een paar druppeltjes van deze olie op een watje gedrenkt met een hydrolaat (van bv lavendel of duizendblad) als gezichtsreiniger. Men kan ook gedistilleerd water gebruiken.

Ook het hydrolaat van madeliefjes op zich is een zeer goede lotion. Ik maak elke jaar zo’n liter of twee, daar kom ik een hele tijd mee toe. Hydrolaten zijn gedistilleerde bloemen op water. Men heeft een distilleertoestel of een alambic nodig om deze zelf te maken.

 

madeliefbloemen laten drogen om een zalf te bereiden

Ik heb net nog een handvol madelief bloemen geplukt die ik na het drogen in een zalf op basis van olijfolie en bijenwas ga verwerken, weer als verjongingsmiddel voor de huid te gebruiken. Over het maken van zalven van allerlei helende kruiden ga ik het in een volgende post over hebben.

 

 

Daisy wreath

madeliefjeskrans

Weetjes over het madeliefje:

Bellis perennis betekent zoveel als: eeuwigdurende schoonheid 🙂

In andere talen: Duits: Gänseblümchen oder gemeines mass liebchen, Engels: Daisy, Frans: Pâquerette, Italiaans: Pratolina

In het oude Rome werden tijdens gevechten slaven ingezet om het sap van het madeliefje te oogsten, verbanden werden dan in dit sap gedrenkt en op wonden aangebracht. De naam perennis zou een verwijzing kunnen zijn.

Het madeliefje was een symbool van de godin Ishtar en komt als zodanig veelvuldig voor op de Ištarpoort een oude stadspoort van Babylon uit 575 vóór onze jaartelling.

In Keltische sagen wordt de bloem de magische eigenschap toebedeeld dat deze het groeiproces kan stilleggen. De fee Milka zou de zoon van de koning stiekem madeliefjes te eten hebben gegeven, waardoor hij nooit volwassen zou worden. Dit verwijst volgens mij ook weer naar het verjongingsaspect van deze bloem.

De jonge blaadjes kunnen verwerkt worden in een salade. Ook de bloemen kunnen gegeten worden. Bloemen die nog in de knop zitten, smaken nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt wat bitter.

Madeliefjes worden traditioneel, meestal door kinderen, geplukt om een ketting van te maken. Zelf heb ik dat als kind veel gedaan. Door in het einde van de bloemstengel een gaatje te maken met je nagel, en daar dan een ander stengeltje door te steken, waar je ook weer een gaatje in maakt, en zo gaat dat door. Ook het “plukken” van elk bloemblaadje om te weten of je geliefde ook van je houdt is een bekend gebruik: “Hij bemint mij, hij bemint mij niet” enz… Het laatste bloemblaadje geldt dan als het ultieme antwoord.

madeliefjes vlechten
hoe vlecht je een madeliefjeskrans

In Engeland wordt “the Daisy flower” beschouwd als het symbool voor kinderen en onschuld.

Omdat de bloem zich ’s nachts sluit en ook bij frisser weer en net voor er regen valt, werd deze plant als een soort kortstondige weervoorspeller gebruikt.

 

Ishtar Gate detail with Bellis perennis -

Ishtar Gate detail with Bellis perennis

Lees ook:
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/taal/34087-in-de-naam-van-madeliefje.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s