Vlierbloesems !

 

Vlier - Met andere ogen Eliabeth de Lestrieux - aquarel Han van den Broeke -

Vlier – uit het boek: Met andere ogen – Elisabeth de Lestrieux – aquarel Han van den Broeke 

Tussen twee regenbuien door toch nog even wat zonnig weer. En dat is nodig als je “iets “ met vlierbloesems wil doen. Nu staat hij hier zowat overal in al zijn glorie te bloeien onze goede oude vlier. In de herfst kan er van de bessen ook wat gemaakt worden maar nu is het eerst de beurt aan de bloesem. Ik heb wat siroop gemaakt en ook wat “champagne” of sprankelende vlierbloesemwijn maar er kunnen ook beignets en gelei mee gemaakt worden.

vlierbloesem 1

Mijn vlierbloesemsiroop recept

Genoeg bloesems plukken om een 3 liter bokaal helemaal te vullen, liefst met zonnig weer want dat is nou net wat die lekkere geur geeft. De warmte van onze zon !

De bloesems moeten zoveel mogelijk van stengels ontdaan zijn want die geven een bittere smaak, men stapelt de bloesems in de bokaal, niet teveel opeen drukken.

Met twee liter lauw water overgieten en daarbovenop 2 biologische citroenen, in schijven gesneden,  leggen. Een dag of twee laten trekken, liefst op een warme vensterbank .

De vloeistof zeven en aan de kook brengen met 1 kg suiker, wat laten indikken naar keuze nog het sap van 1 citroen toevoegen en daarna snel in flessen overgieten, goed afsluiten.

 

vin des fées - vlierbloesem 2

Wilde Vlierbloesem schuimwijn

Ook vlierbloesem champagne genoemd dat klinkt wat chiquer. Een fris, sprankelend en geneeskrachtig drankje met een hemels aroma. Enkel voor durvers-brouwers want gemaakt met de hulp van wilde gisten ! Maar de wereld is aan de durvers !

Hier in Bretagne een populair drankje deze “Pétillant de Sureau” soms ook “le vin des Fées” genoemd, omdat vlieren beschouwd werden als magische bomen. Daar waar de Feëen wonen. En geloof mij nu maar, het Feëenvolkje is goed vertegenwoordigd in Bretagne 🙂

 

vin des fées - vlierbloesem schuimwijn

Hier het oeroude Bretoens recept:

Als je met wilde gisten werkt kan het ook wel eens mislukken, de kunst is om zo hygiënisch mogelijk te zijn door bokalen en ander materiaal met heel warm water af te spoelen en met propere handen te werken.

je hebt nodig om ongeveer drie liter schuimwijn te maken:

vijf grote of zeven kleinere vlierbloesem-schermen geplukt op het eind van een zonnige dag

de schermen niet wassen of schudden, anders gaat het kostbare nectar verloren maar de eventuele insecten met de hand verwijderen

300 gram rietsuiker (liefst biologische)

2 biologische citroenen

2 gedroogde vijgen of abrikozen

één eetlepel appelciderazijn

2,5 liter bronwater

een 3 liter glazen weckpot of een goed af te sluiten bokaal

een paar flessen met beugelsluiting ofte limonadeflessen

plaats de afgeknipte bloemetjes op de bodem van het bokaal, (de bloemetjes enkel met de kleine groene stengeltjes, geen grotere stengels) voeg de suiker toe, de twee vijgen, het sap van één citroen, de tweede citroen in dikke schijven gesneden en de appelcider azijn, vul aan met het bronwater tot op 3 cm van de totale hoogte, er is immers wat luchtruimte nodig tijdens het fermenteren.

Goed afsluiten !

vin des fées - vlierbloesem 3

Plaats de bokaal in de zon tijdens de dag of op een warme plek als er geen zon is, breng het s’avonds weer naar binnen en roer alles goed met een propere houten lepel, daarna het deksel weer goed sluiten. Doe dit gedurende een paar dagen.

Na ongeveer vier tot acht dagen is al het plantenmateriaal gestegen en ook de vijgen en citroenen zijn naar boven gerezen en zie je wat luchtbelletjes verschijnen, hoera het fermenteren is begonnen !

vin des fées - vlierbloesem 1

Observeer en geniet van deze wonder der Natuur!

Tip: als de plantenmassa zo rond dag drie naar de bodem zakt is het fermentatie proces waarschijnlijk niet gelukt, maar wanhoop vooral niet, wacht nog één dag af en anders probeer je het morgen gewoon opnieuw ! Zolang de vlier bloeit…

Maar als je schimmel opmerkt: weggooien !

Zodra de luchtbelletjes verschijnen gaat je niet meer roeren maar wel de bokaal nu binnenshuis en uit de zon houden en twee tot drie keer per dag eventjes openen om het overtollige gas te laten ontsnappen. Pscchhht… is wat je moet horen! Dit ga je een aantal dagen doen tot je merkt dat het fermentatieproces wat vertraagt en het plantmateriaal wat gaat zakken. Dat is nodig omdat het fermenteren nu verder in de fles gaat plaatsvinden en de gisting soms heel hevig kan zijn met als gevolg dat bij het openen, de halve inhoud van de fles zich verspreid over de hele ruimte. Wel spectaculair maar dat is niet de bedoeling. Het gebeurt ook wel eens dat er een fles onder druk ontploft en een soort molotovcocktail wordt 🙂 Niet te snel bottelen is dus de boodschap, maar ook niet te lang wachten, het is een beetje fingerspitsgevoel…

Wilde gisten mag je nooit onderschatten, die zijn heel krachtig en soms onvoorspelbaar !

Nu gaat je de vloeistof voorzichtig filteren in een grote kom met een zeef plus een zeefdoek, dan giet je de gefilterde vloeistof in gereinigde flessen, het liefst flessen met een beugelsluiting want de druk in de fles kan dus behoorlijk groot worden, vergelijk het maar met champagne die eerst goed geschud wordt…

Twee weken tot één maand op een koele en donkere plek zoals een kelder plaatsen (niet in de koelkast) alvorens van deze Godinnendrankje te kunnen genieten.

Yummie 🙂

Blijft ongeopend ongeveer één jaar goed,

maar tegen dan is het al lang op !

En dan begin je weer opnieuw…

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Vlierbloesems !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s