Ostara, het lentefeest

 

gwlLittleLambs 002
Ostara – Cassandra Barney

 

Alhoewel het hier nog vrij winters aanvoelt en de kachel nog steeds op volle toeren draait is de lente onmiskenbaar aanwezig.

Binnen een paar dagen is het weer lentepunt of lente equinox ook Ostara genoemd in de heidense tradities. Dag en nacht zijn even lang, het evenwicht is bereikt, de lente is begonnen, de dieren beginnen met hun paringsrituelen, de wereld komt terug tot leven.

Ostara, Eostra, Ostern (Duits voor Pasen), Easter (Engels voor pasen),  de Godin Astarte, de Godin Ishtar maar ook Oestrogeen, East, Oosten waar de dageraad opkomt, Esther uit de bijbel: al deze namen hebben een link met Pasen of met de lente of met het begin van Leven.

Hoewel de kerk elk verband ontkent met het christelijke Paasfeest (Pasen is afgeleid van het Joodse Pesach) werd het woord Ostara in de Germaanse talen gebruikt om het paasfeest aan te duiden, Ostara is bij de hedendaagse heidenen de paas-sabbat. De natuur die bevrucht werd tijdens Imbolc en die met Beltane gaat bevallen, is nu zwanger, daarom is het ei het symbool van Pasen, van de wederkerende lente, het nieuwe leven. Het zal u ook niet verbazen dat de haas Ostara’s heilige dier of totemdier was. Hazen zijn net in deze tijd van het jaar goed te observeren. Ik zie ze hier regelmatig in de weide een gekke rondedans doen, echt prachtig om te zien. Het is  een paardans en ze zijn dan ook meestal met zijn tweetjes.

Ostara werd vroeger gedurende 12 dagen gevierd, het feest begon op de Nieuwe Maan net vóór of net na equinox startte en eindigde met een hoogtepunt bij de volgende Volle Maan.

Vroeger had het woord “feest” een totale andere betekenis dan nu, het waren rituelen die broodnodig waren om de band met de Natuur te onderhouden. Misschien zou het goed zijn voor de hedendaagse mens om die rituelen te hernemen om die band ook te herstellen want de aarde nu, zou wel terug wat evenwicht kunnen gebruiken. Vind u ook niet?

Met deze dagen is het altijd leuk om lentedecoraties te maken zoals de traditionele gekleurde eieren. Eieren symboliseren de belofte van het nieuwe leven, het zinnebeeld van de wedergeboorte. Het is vanuit vele culturen een hele oude traditie om rond Pasen eieren te versieren en uit te delen als fertiliteit symbolen.  Meestal gekleurd met pastel tinten en fris groen of net fel rood geverfd  ! Om de eieren te kleuren kan men ze samen met natuurlijke kleurstoffen (hard)koken, zoals rode kool bladeren met een beetje azijn om ze blauw te kleuren, kurkuma of saffraan: geel, rode biet met beetje azijn: roze en kookvocht van spinazie of brandnetels: lichtgroen , koffie of thee: bruin , uienschillen lichtbruin,

of zoals op deze japanse blog met blaadjes:

en ook hier leuke ei-ideeën DIY Natural Dyed Easter Eggs with Botanical prints.

 

paas eieren

 

Zelf maak ik bij elk seizoensfeest een krans om aan de voordeur te hangen, met materiaal die nu in de natuur te vinden is zoals takjes, gedroogde vruchtjes, voorjaarsbloemetjes, aangevuld met eitjes. Of een mand versieren met lente bloemen is ook een klassieker.

Gedicht over Eostre gevonden in het klooster Corvey te Westfalen uit de tiende eeuw:

‘Eostar, Eostar, Eordhan modor, Geune these Acera vaxeandra, And virdhendra, Èa cinendra, Eluiendra, Frida him.’

‘Eostar, Eostar, Aardse Moeder, laat deze akker gedijen, groen worden, laat hem bloeien, vruchten dragen, Vredig zijn.’

pril lentegevoel - Urd ar Brunnr
Pril lentegevoel @ Urd ar Brunnr

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s