Morgane, een Bretoense Fee…

Lancelot du Lac - Morgane surprenant les amants dans le Val sans retour - roman du XIII siècleLancelot du Lac – Morgane surprenant les amants dans le Val sans retour – roman du XIII siècle

 

La Fée Morgane – Margot la Fée

Morgane is gekend als de beroemde, machtige tovenares uit de Arthur legende. Maar Morgane was oorspronkelijk een bovennatuurlijk wezen. Een Fee-Godin, la fée Morgane, la fée Morgue, in het Engels fout vertaald naar Morgan Le Fey. Haar naam wordt ook verbonden met de mythen van de Morgen of Mari-Morgan : de Welse (uit Wales) en Bretoense water geest: Marie-Morgane. Ze wordt daarbij sterk geassocieerd met zeemeerminnen, vooral in Bretagne, soms ook afgebeeld als half-vrouw half-slang . Hoewel de latere geschriften haar meer specifiek menselijk maken blijft Morgane ten allen tijden haar magische krachten behouden.

Morgane, zou ook een incarnatie kunnen zijn van de Ierse Godin Morrigan, zij die het lot der mensen regelt. De Mórrígan  (Geest-koningin of grote koningin) ook bekend als Morrigu, is een figuur uit de Ierse mythologie. Ook Morrighan gespeld of Mór-ríoghain in het modern Iers. De Morrigan wordt voornamelijk geassocieerd met het voorspellen van het lot. In deze functie verschijnt ze soms als een kraai. De Morrigan is te vergelijken met de Walkuren en Nornen van de Germaanse mythologie. De Morrigan wordt vaak omschreven als een trio, drie gezusters, genaamd ‘de drie Morrígna’. De meest voorkomende naam-combinatie in moderne bronnen is Badb, Macha en Nemain . Of de triade van Badb, Macha en Anand.

Morrigan is ook een vorm van de Gallische moedergodin Matrona of de Welse Modron. Zij is de Moedergodin die de doden verwelkomt, net zoals Morgana ook haar halfbroer Koning Arthur op haar eiland Avalon verwelkomde toen hij dodelijk werd verwond. Misschien is er ook een verbinding met het woord lijkenhuis of mortuarium, morgue=lijkenhuis.

 

The Mermaid, 1910 by Howard Pyle

The Mermaid, 1910 – Howard Pyle

In het Bretoens betekent Morgane “geboren uit de zee” (Mor=zee – gane=geboren). Bij het eiland “Ile de Sein” leefden er volgens de legende verschillende Marie-Morganes in de woelige en gevaarlijke waters rond het eiland, zij waren het die de drenkelingen in het dodenrijk verwelkomden.

Ile de Sein

Ile de Sein – Enez-Sun

Het eiland Sein is een eilandje kort bij de Pointe du Raz aan de kust van de Finistere – Bretagne, waar in de oudheid volgens verschillende legendes, negen priesteressen woonden. Ik ga het in een latere post eens over dit prachtig eiland en haar mysterieuze legendes hebben. (zou Ile de Sein Avalon kunnen zijn?)

 

mermaid church Sizun - Brittany

mermaid church Sizun 3 - Brittany

mermaid church Sizun 4 - Brittany

drie meerminnen  – Marie-Morganes –  aan de kerk van Sizun – Finistere

Morgane werd uiteindelijk gedemoniseerd door de Kerk want zij vertegenwoordigde de draak of slang, een symbool van aardse energieën. In Frankrijk werd ze omgedoopt tot Sainte Marguerite of Margot. Maar door de verhalen van Morgane en Margot met elkaar te vermengen wordt het wat onduidelijk wie wat was en waarom. Want al is de zee in het binnenland van Bretagne niet aanwezig blijft ze toch vrij zichtbaar aan de horizon, genoeg om ons eraan te herinneren dat het land van Margot niet het land van Morgane is. Want de Margots zijn in Bretoense en Welse tradities landelijke feeën. Ze zijn uitstekende danseressen, zijn meestal vrijgevig van aard en zijn dicht met Aarde verbonden. De Margots of ook Margotte zijn “Ma(m) Argoat” wat zoveel betekent als moeders der bossen.

Margots zijn bosfeëen en Morganes zijn zeewezens. Maar ze zijn allebei Moedergodinnen. Oermoeders,  in de zin van: vóór de mens op het toneel kwam.

Bretagne is een land van feeën. Zij huizen onder de rotsen en in het bos. Zoals in de vallei der Feeën in Concoret, aan de noordelijke rand van het bos van Brocéliande op de grens van de Morbihan en Ille-et-Vilaine. Concoret komt van een Bretoens woord “Kon-Jored” die het dal van de Feeën betekent.

Het stenen dorp der Feeën ligt op de berg Croquelien. Men kan het enkel bereiken door op een volle maan ’s nachts naar de top te gaan en daar aangekomen contact te vragen met de Feeën. Een tunnel zou zich dan openen en naar beneden leiden want het magische domein van Margot la Fée is gelegen in het diepste der aarde –Heel sjamanistisch van aard als je het mij vraagt–  maar pas op voor roekeloos gedrag want er wordt gezegd dat de Margots niet houden van pottenkijkers. Echter, af en toe, laten ze ons toe om onze nieuwsgierigheid te bevredigen en om meer over hun gewoontes te leren. Maar het is niet zomaar toegankelijk voor iedereen. Soms, bij goed weer, kunnen we ze zien zwemmen ze in hun granieten bad.

 

la baignoire de Margot - Site de Croquelien

la baignoire de Margot – Site du  mont Croquelien  – bij Gouray in de Côtes d’Armor

De fee Margot is overal in Frankrijk te vinden,”Caves à Margot”, “Chambres de la fée Margot”, megalithische staande stenen genaamd “fuseaux de Margot” (=spindels), “Roche Margot” = Steen formaties.

 

Fuseau de Margot à Plédran

Menhir dit Fuseau de Margot à Plédran

 

Mar-got werd ook wel Mère-Grand genoemd (Grote Moeder of Grootmoeder) “Celle-qui-sait-la-vuipre” = Zij die de wivern kent (de krachtige tellurische of elektro-magnetische Aarde stroming, de slangenkracht dus), Bel Terre, la Noire, la Dame de Sous-Terre = de Zwarte Dame of Lieve-Vrouw van de onder-Aarde –denk aan de zwarte Madonna’s in de crypte van de kathedralen–  en vele andere namen. .. “. De kerk vernielde of verborg vaak geneeskrachtige bronnen, heilige grotten, menhirs, dolmens en heuvels waar zij dan meestal hun kerken over bouwden. Maar deze oeroude cultus plekken zijn van oudsher en voor de eeuwigheid verbonden met de Aardegodin en aan haar energetische slangenkracht. De Morganes en Margots van deze wereld werden door de Inquisitie als heksen bestempeld  maar dan is er toch Sainte Marguerite  die net als Margot/Morgane de hoedster wordt van de draak Wyvern, zij die de energie van Moeder Aarde begrijpt, er controle over heeft en door haar eigen lichaam in de juiste banen kan laten stromen. Er is zeer zeker een gelijkenis met de Hindoeïstische traditie van het aanwakkeren van de Kundalini.

 

Sainte Marguerite domptant le Dragon-Vouivre

  1. Sainte Marguerite domptant le Dragon-Vouivre – Maira Piémont

In “De geschiedenis en de geografie van het Mythische Frankrijk” stelt Henri Dontenville dat in de Queyras regio tussen 1428 en 1447, een honderdtal vrouwen met de naam Marguerite of Margot als heksen verbrand zijn.

 

La fée Morgane (Anthony Frederick Sandys, huile sur panneau, 1864)anlfay

La fée Morgane (Anthony Frederick Sandys, huile sur panneau, 1864)

Te lezen om een beetje in de sfeer te komen:

The Sea Priestess is the highly acclaimed novel in which Dion Fortune introduces her most powerful fictional character, Vivien Le Fay Morgan- a practicing initiate of the Hermetic Path. Vivien has the ability to transform herself into magical images, and here she becomes Morgan Le Fay, sea priestess of Atlantis and foster daughter to Merlin! The Sea Priestess by Dion Fortune

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s