over de daslook…

de eerste daslook est arrivé

Le nouveau daslook est arrivé

 

In de tuin groeien en bloeien momenteel al verschillende voorjaarsplantjes zoals daslook, speenkruid, wilde narcis, sleutelbloem, Italiaanse aronskelk en paarbladig goudveil. Voorjaarsbloeiers zijn voornamelijk bosplanten die er van profiteren dat de bomen nog geen blad hebben en zo een kans krijgen om te groeien. Door de zachte winter zijn ze er dit jaar wel erg vroeg bij.

Daslook (Allium ursinum) is één van die eerste voorjaars-bosplantjes die ik graag zie opkomen. Met zijn mooi frisgroen blad en zijn zuiver witte bloemen een welkome en nuttige gast. De hele plant (blad, bloem en bol) is eetbaar en gezond! Deze looksoort lijkt wat op het (giftige) meiklokje maar kan daarmee niet verwisseld worden vanwege zijn intense lookgeur. Even eerst een blaadje fijnwrijven en aan ruiken om zeker te zijn !
Opgelet: deze wilde looksoort is in sommige landen beschermd ! Het is geen algemeen voorkomende plant maar plaatselijk kan men het wel in grote getallen aantreffen.
Hier in mijn Bretoense tuin groeien er honderden en daar ben ik dus heel dankbaar voor
De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli en wordt 30-40 cm hoog. Daarna verdwijnt daslook van het bos-toneel. Vermeerdering kan zowel uit het zaad als door de knolletjes.

bloeiende daslook

wondermooie daslook bloemetjes

 

Daslook (Allium ursinum) wordt soms ook berelook genoemd (in het Frans: Ail des ours, Engels: wild garlic, ramsons,  de Duitse volksnaam is Bärenlauch). Het werd geassocieerd met de kracht van de beer, de naam zou ontstaan zijn omdat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die hun hol dikwijls onder daslook uitgraven. Het bevat een antibiotische stof, saponinen, mineralen en vitamine C.
Daslook werd vroeger in witte wijn getrokken en gebruikt als verjongingsmiddel. Sinds eeuwen is daslook geen onbekende in de kruidengeneeskunde. De plant werd aangewend bij darminfectie, als wormmiddel en bij verkalking van de bloedvaten, net als knoflook dus. In de volksgeneeskunde werd hij als een soort panacee beschouwd.

Daslook werd in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydenboeck:  ‘in Brabant van den gemeynen man Dasloock gheheeten – dattet hedens daechs gemeynlijck Allium ursinum dat is Beer Loock ghenaemt wordt’

Allium ursinum

Allium ursinum

 

Vóór de bloemen opkomen kan men de bladeren gebruiken net als bieslook fijngesnipperd in de sla, omelet of soep of gemengd met platte kaas of ook als kruidenboter. De bloemen kunnen ook in de sla gemengd worden. De bol kan als ui gegeten worden maar het is beter om de bolletjes in de grond te laten voor volgend jaar. Ook bijen houden van daslook, er wordt ook honing van de bloemen gewonnen.

 

wild ramsons - de eerste daslook oogst

de allereerste daslook oogst van dit jaar

Een heel lekkere pesto heb ik vandaag gemaakt. Het smaakt zachter en frisser dan de klassieke basilicum met look pesto. Voordeel is dat hoewel het zwavelgehalte bij daslook veel hoger is dan bij knoflook je er geen stinkende adem aan overhoudt. Zwavelrijke voeding is gunstig voor een optimale werking van ons organisme. Vervang gewoon de knoflook en basilicum, in je eigen pesto recept, door daslook blad.

 

daslook pesto

Daslook pesto, lekker met pasta maar ook bij de boterham of met tomaatjes.

Advertenties

3 gedachtes over “over de daslook…

  1. Ja, het Klimaat is hier wat milder dan in Vlaanderen en Nederland. Het heeft hier deze winter eigenlijk nog niet gevroren! Maar het kan niet lang meer duren alvorens daslook zich ook wat noordelijker laat zien. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s