Een mooie film over Brighid…

 

Een beetje te laat maar eigenlijk ook niet echt, een film over Brighid, de grote godin der Ieren.

Het verhaal gaat over het bestaan van en het geloof in de Grote Godin, de drievuldige Grote Moeder, de Moeder van alle Goden. Eerst als de oorspronkelijke pan-Keltische moedergodin, daarna door Keltische veroveraars, met hun patriachale wetten, wordt Brighid niet meer als aller-machtigst beschouwd maar versmolten met het nieuwe pantheon van voornamelijk mannelijke oorlogs-goden.

Zij is de godin van geneeskunde en vruchtbaarheid, van poëzie, onderwijs en ambachten. Nog later huwt men haar met een God-Koning, die haar heilig Ierland en dus ook haar niet respecteert. Daarna door de Christenen verder gedegradeerd naar een “Heilige” kloosterzuster, de abdis van Kildare. En ook het oeroude feest van de godin Brighid “Imbolc” of “Oimelc” wordt door de christenen gekerstend als het feest van “Maria Lichtmis”. Maar omdat zij voor altijd aan het land verbonden is wordt zij echter door haar volk nooit vergeten.

Identiek hetzelfde verhaal is overal in Europa en ook elders in de wereld gebeurd, en daarom is deze documentaire een absolute aanrader !

Iers-Gaelisch gesproken, engels ondertiteld.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s