Over de Laurier…

In mijn voortuin staat een vrij imposante laurierstruik die bij bezoekers soms wat verwondering opwekt. Omdat mijn huis aan een oude Romeinse steenweg grenst zeg ik dan dat die door Romeinen zelf is aangeplant, wat niet mogelijk is natuurlijk omdat de boom ”maar” honderd jaar oud kan worden. Maar wie weet misschien is hij wel een verre afstammeling van een oeroude laurierboom die door dezelfde Romeinen die de steenweg aangelegd hebben naar hier is gebracht. Dat wil ik graag zelf geloven!

Laurier is één van die groenblijvende struiken, die net als buxus, den, spar, hulst, klimop, taxus, e.a. gebruikt worden tijdens Joeltijd in sfeervolle decoraties en geurende spulletjes. Het altijdgroenblijvende karakter van deze planten staat symbolisch voor wedergeboorte en onsterfelijkheid.

Het Griekse woord voor laurier is dhafni, genaamd naar de nimf Daphne, die in een laurier boom veranderde om haarzelf te beschermen tegen de ongewenste avances van Apollo, zeg maar ronduit ongewenste intimiteiten om het woord verkrachting niet te gebruiken. Bij het Orakel van Delphi, in het oude Griekenland, kauwde de nimf Daphne op de bladeren van de Laurier en ademende zij de rook ervan in, zij kreeg daarbij waarzeggende visioenen. In de tempel van Delphi werd een bezem gemaakt van laurierbladeren en takken gebruikt om de vloer ritueel te zuiveren. De boom werd later geassocieerd met Apollo, nadat hij Daphne had “verleid” en de leiding van het orakel overnam waardoor de orakel-priesteressen (Pythia genaamd), de opvolgsters van Daphne, niet meer zelfstandig mochten werken maar onder zijn supervisie kwamen te staan. De plant werd door himself als heilig verklaard. Laurier werd ook geassocieerd met eer en glorie en koningen, helden, triomfantelijke atleten, dichters en andere grote mannen. Al deze helden werden bekroond met kransen van laurierblad. Deze werden ook traditioneel geschonken aan de winnaars van de pythische spelen in Griekenland, later de Olympische Spelen. Soms werden er evenwel olijfbladeren gebruikt. Het woord laureaat en ook baccalaureaat (middelbare-school diploma in Frankrijk) zijn van laurier afkomstig en ook de zegswijze “op je lauweren rusten” getuigen van de hoge status van deze boom. Lauwerkransen werden gedragen voor hun beschermende eigenschappen. Ze werden verondersteld te beschermen tegen de woede van de hemelse goden en de keizer Tiberius droeg altijd laurier tijdens een onweer om te voorkomen dat hij door de bliksem werd getroffen. In de middeleeuwen droegen artsen ook altijd laurier bij zich omdat het bij het genezen van bijna alles als nuttig werd beschouwd.

 

De priesteres van Delphi - John CollierDe priesteres van Delphi, John Collier

Tegenwoordig wordt Laurier weinig of nauwelijks als geneeskrachtig kruid gebruikt.  Wel wordt er uit de bessen olie geperst om bijvoorbeeld de bekende Alep zeep (uit Aleppo in Syrie) van te maken in een mengsel met olijfolie. Er wordt ook een etherische olie uit de gedroogde bladeren gedistilleerd die goed te gebruiken zou zijn om spier- en gewrichtspijn en virusinfecties te helpen genezen.

Laurier (Laurus nobilis) – laurus: groenachtig, nobilis: nobel of van adel

Laurus nobilis
Het is een groenblijvende struik of boom die ongeveer 100 jaar oud kan worden. De donkergroene bladeren zijn glanzend en puntig van vorm, lichter van kleur aan de onderzijde. De geel-witte bloemen staan in schermen in de bladoksels, zij verschijnen in de lente. De vruchten zijn eivormige, besachtige steenvruchten die als ze rijp zijn zwart of paars gekleurd zijn.
Engels: Bay laurel – Frans: laurier-sauce

Laurier is afkomstig uit het oostelijk Middellandse Zeegebied. In België en Nederland wordt laurier meestal als kuipplant gekweekt omdat de plant niet volledig winterhard is, vooral jonge exemplaren moeten tegen vrieskou beschermd worden.
Laurier laat zich gemakkelijk stekken. Oogst de bladeren in de late zomer. Ze zijn het best te gebruiken als ze gedroogd zijn, vers zijn ze vrij bitter. De gedroogde bladeren mag je maximum twee jaar gebruiken. Het meest bekend is het gebruik als culinair kruid voor soepen en stoofschotels.

 

gedroogde laurier bladeren

gedroogde laurier bladeren uit eigen tuin, in de late zomer geoogst

Magisch gebruik:
Laurier bladeren kunnen gebruikt worden voor magische doeleinden.

Een paar bladeren onder je hoofdkussen leggen kunnen waarzeggende dromen ontlokken.

Grondig gedroogde, verkruimelde bladeren op houtskool in een wierookbrander laten smeulen als ritueel, kan visioenen veroorzaken. Gaat rustig zitten, diep in en uit-ademend,  jezelf focussend op een vraag waar je graag het antwoord van wilt weten en visueel je aandacht richtend naar de smeulende bladeren. Je krijgt dan met wat geluk snel een antwoord op je vraag. Tenzij als een intuïtie, ingeving of plots inzicht, tenzij lees je toevallig iets uit een boek of op het internet, tenzij komt er iemand je onverwacht wat vertellen. Indien je liever het antwoord via een droom wenst dan doe je dit ritueel net voor het slapen gaan. Om een bepaalde wens te laten uitkomen kan je deze in één of twee woorden op een blad schrijven of krassen. Het blad daarna volledig smeulend laten opbranden, en je wens zal uitkomen.

Aandacht voor alles wat er rondom jou gebeurt is de sleutel tot alles wat je nodig hebt.

Door de etherische olie in het blad kan het bij het smeulen wat vonkjes geven, een soort mini vuurwerk, maar niets om ongerust over te worden. Maar het spreekt voor zich dat bij welk rook-gevend kruid of wierook dan ook, men altijd aanwezig moet zijn en attent blijven, vuur is en blijft vuur! Rookrituelen kunnen energetisch zeer krachtig zijn maar voorzichtigheid is altijd geboden!

Laurier blad smudgen of wieroken alleen of in een mengsel met andere rookkruiden kan ook goed werken om ongewenste entiteiten in een huis te verdrijven. Of als er een persoon is die een tijdje in je huis logeerde en waarvan je het gevoel hebt dat die negatieve indrukken heeft achtergelaten, kan je met smeulend laurierblad de muren van je huis beroken, daarbij hardop en herhaaldelijk een formule uitspreken waarbij je vriendelijk vraagt aan de ongewenste energieën en entiteiten om deze plek nu te willen verlaten !

Je kan ook een kleine bezem met de takken en gedroogd blad maken om je vloeren een rituele zuivering te geven, vooral aan de ingang van je huis.

Een enkele laurierblad als talisman in je kleding dragen (genaaid of in een broekzak steken of iets dergelijks) bescherm je tegen alle kwel en kommer.

Er word ook gezegd dat als je een laurierstruik in of om je huis brengt, je huis gevrijwaard wordt van bliksemschichten en ziektes.

Het proberen waard !

Wel de juiste soort gebruiken ! Niet te verwarren met het rood peperboompje (Daphne mezereum), de laurierkers (Prunus laurocerasus), de oleander (Nerium oleander) kalmia soorten of andere laurierachtigen: alle zijn min of meer giftig en niet geschikt voor consumptie ! lees hier: https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/prunus-laurocerasus-laurierkers

lees ook – Laurier, een laureaat uit het verleden :  http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/46521-laurier-een-laureaat-uit-het-verleden.html

 

Advertenties

2 gedachtes over “Over de Laurier…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s