Over de rooknachten

 

Halo (Icebow or gloriole).
found on Pinterest

 

Het is vandaag winterzonnewende (latijn solstitium = zonnestilstand), het begin van de winter dus en dat is een belangrijk moment in de jaarcyclus waarop het licht na een periode van duisternis als het ware rechtsomkeer maakt. De dagen beginnen vanaf nu weer gaandeweg te lengen.

Er is geen periode in het jaar waar meer gevierd wordt dan rond de kerstperiode. Zelf verkies ik de naam Joel of Joeltijd, zie ook mijn vorige post, omdat het refereert naar een pre-christelijke tijd waar ik veel meer voor voel, waar ik een sterke band mee heb. Dat onze voorouders meer aandacht aan winter-rituelen schonken is omdat zij veel dichter bij de natuur en haar ritmes stonden en aangezien zij geen elektriciteit kenden en geen centrale verwarming hadden, was de wintertijd echt best wel donker en koud, dat wordt wel eens over het hoofd gezien.

Winter Fairy by Alla TsankWinter Fairy by Alla Tsank

Wij associëren deze feestdagen als gezellig en vredelievend maar vroeger was men gefocust op overleven, bezig met gevaarlijke entiteiten en energieën te verjagen en kracht te vergaren voor het komende jaar. Hoe noordelijker de mensen leefden hoe korter de dagen, het is dus begrijpelijk dat net de noorderlingen veel aandacht gaven aan rituelen omtrent licht en warmte. De stervende zon, eerst de oude Zonnegodin genoemd, later de oude Zonnegod, was dus niet enkel een symbool of godheid maar tevens een fysieke werkelijkheid waar voorzichtig moest mee omgegaan worden. De zon zou immers weleens kunnen verkiezen om niet terug te keren ! Natuurlijk weten we dat de zon niet verdwijnt en dat de aarde rond de zon draait en niet andersom maar er zijn wel degelijk seizoenen werkzaam in ons dagelijks leven en die seizoenen hebben zonder twijfel invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij Natuur ervaren. En licht en duisternis bepalen nu eenmaal al haar ritmes.

Belangrijk om te weten is ook dat de duistere krachten (de nacht, hel, winter) niet kwaadaardig zijn van aard maar wel gevaarlijk in de zin van uitdagend, betekenend: voorzichtigheid is geboden.  De duistere krachten zijn in feite, zoals ik al eerder over postte, de krachten of energieën die broodnodig zijn voor de wedergeboorte van het Licht, de nieuwe dag, het nieuwe jaar, de nieuwe zon. Het beginsel van alles is aanwezig in duisternis. Daarom werd er zoveel belang gehecht aan het vieren tijdens de duisternis, het werd geëerd als energie gevende kracht die, indien niet gerespecteerd, gevaarlijk zou kunnen worden. Daarom zijn rituelen nodig om deze te neutraliseren en om evenwicht te brengen.

Alphonse Mucha (1860-1939)A Winter TaleAlphonse Mucha (1860-1939) A Winter Tale

Omdat de terugkomst van het zonlicht, de nieuwe zonnegodin/god dus, centraal staat in de hele beleving is het dus vrij logisch dat deze feest-tijd begint bij de zonnewende. Op 21 december staat de zon stil  en het laagst aan de horizon, het sterven van de oude zon duurde vier dagen, op 25 december was de nieuwe zon herboren, het pasgeboren Zonnekind dus. En niettegenstaande dat de data’s van de zogenaamde heilige dagen of de twaalf dagen van kerstmis verschillen van streek tot streek, noemden onze voorouders de 12 dagen van 25 december tot 6 januari de ruige nachten of de rooknachten. Beginnend met de nacht van 24 op 25 december = moedernacht – Módraniht  (later ook de bevalling van Maria, de moeder van de jonge god) tot de nacht van 6 op 7 januari= Perthennacht (later de driewijzen of Epifanie genoemd).

modranight

“Here’s a beautiful visualization of what the Modranecht, an Anglo-Saxon name for this time (recorded by the monk Bede circa 700 CE) could have looked like, from Thorskegga Thorn: “Mothers Night is an ancient English pagan ceremony celebrated on 20th December recorded by Bede. The design is inspired by modern Heathen practice when the day is used to honour the living mothers, the mother goddess and the female spirits of the ancestors. It shows a Heathen altar with blessing bowl, evergreens and goddess figures. Above the altar protective household spirits watch over the ceremony. Two godwomen (priestesses) are raising toasts to the Mothers with drinking horns.” Max Dashu http://www.suppressedhistories.net/

 

PerchtaPerchta

over haar zal ik het in een volgende post hebben

Volgens de oude tradities werden tijdens deze nachten het huis en de schuur ritueel berookt met kruiden die bekend waren om hun werking tegen schadelijke geesten, zoals bijvoorbeeld bijvoet, jeneverbes, sparrenhars of dennenhars, salie en Mariadistel, om er een paar te noemen. Deze rookkruiden werden voor dit doeleinde tijdens de zomer en herfst verzameld en gedroogd. Tijdens deze donkere dagen zijn demonen, geesten en andere energieën aanwezig en dus moesten de mensen zich daartegen beschermen. En aangezien rook-kruiden spirituele krachten hebben, kan de rook ervoor zorgen dat de plek gezuiverd wordt van negatieve trillingen. Deze rookrituelen zijn trouwens door de kerk overgenomen, denk maar aan wierook op sommige kerk-vieringen. Sommige tradities hebben het over vier specifieke rooknachten, namelijk de zonnewende-nacht, moedernacht of kerstnacht, nieuwjaarsnacht en Perthennacht of driekoningen. Volgens mij zijn vanuit deze vier rooknachten-traditie de dagen van de christelijke advent ontstaan waarbij elk van de vier zondagen vóór kerst een kaars aangestoken moest worden, ook de Zweedse traditie van St Lucia met de kaarsenkrans op het hoofd van jonge vrouwen kan hieruit ontstaan zijn.

herbs drying for smudge sticksallerlei drogende kruiden als smudgestick materiaal

Zelf doe ik ook een paar rookrituelen tijdens deze periode, waarbij ik de muren van mijn huis berookt met kruiden die in de tuin of in mijn buurt groeien. Ik oogst in de loop van het jaar verschillende kruiden die ik dan grondig laat drogen. Ik maak mengsels van versnipperde kruiden die ik als losse wierook gebruik of ook met zelfgemaakte smudge sticks van bijvoet, salie en tal van andere kruiden.

Tijdens het rook-ritueel richt ik mijn aandacht naar de rook zelf en spreek ik een bezweer formule uit, zoiets in de trant van:

Willen de ongewenste energieën en kwaadwillige geesten met deze rook nu dit huis verlaten en nooit meer terugkomen, aangezien zij hier niet op hun plek zijn, waarvoor dank !

Ik echt veel belang aan de medicinale, magische en spirituele aspecten van planten en het roken, als wierook, is een onmisbaar onderdeel daarvan. Ik ga hier op deze blog regelmatig schrijven over al die verschillende aspecten, te volgen….

testing moxa smudge

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Over de rooknachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s