Over de Douglas spar

Achter mijn huis staat een bos aangeplant met Douglas-sparren. Aangezien er na een flinke windbui altijd wel een paar takken afknakken heb ik dus altijd wat Douglas-spar materiaal voorradig. Er groeien ook hier en daar wat taxussen in hetzelfde bos dus ik moet wel goed opletten dat ik de juiste soort naaldboom oogst.

Douglas-Fir-Needles

Nu met de feestdagen in aantocht is deze Douglas-spar goed te gebruiken in een aantal bereidingen en drankjes. Zie onderaan voor een paar recepten.

De Douglas-spar (Pseudotsuga menziesii), is in tegenstelling tot zijn naam, een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae) en is dus geen spar. Zijn platte naalden hebben wel iets weg van een kruising tussen een spar en een taxus en daarom is verwarring dus mogelijk. Deze naaldboom komt oorspronkelijk voor in het westen van Noord-Amerika maar is in Europa genaturaliseerd, deze soort wordt namelijk veel aangeplant vanwege het hout. In Amerika bereikt de boom een hoogte van 100 m, in Europa wordt hij meer dan 50 m. De Douglasspar is vooral aan de kegels te onderscheiden. In de U.S. is deze boom zeer populair als kerstboom.

De naalden hebben een heel specifieke mandarijntjes of citrusachtige geur, een paar naalden tussen je vingers wrijven is dan ook een goede manier om de juiste soort te helpen determineren. Hun smaak kan variëren van lente (beetje zoet) tot winter (wat bitter) wat interessant kan zijn om verschillende smaak-preparaten te maken. De kegels of dennenappels zijn ook typisch van vorm, iets wat lijkt op slangentongetjes steken eruit. Er kan ook een kleverige hars, die langs de stam als druppeltjes vloeien, geoogst worden.

 

Pseudotsuga_menziesii_cone

 

Als je de Douglas spar als kerstboom in huis haalt, trim dan eerst een paar takjes en verwerk de naalden. Je kan ze ook op een warme plek drogen, gebruik daarna enkel de gedroogde groenen naalden.

 

douglas spar bereidingen

in de maak:  Douglas spar Elixir  en gearomatiseerd badzout

 

Een paar gebruiken:

Douglas-spar wordt door inheemse volkeren in de America’s medicinaal gebruikt als middel tegen reuma, allerhande ontstekingen en winterkwaaltjes, ook als diuretica.

Een “hoest-thee” van de naalden maken door ze een kwartiertje te koken, smaakt heel bijzonder.

De hars en de gedroogde naalden zijn goed te gebruiken in wierookmengsels. Als losse wierook, eventueel gemengd met andere gedroogde kruiden zoals roos, lavendel, rozemarijn, bijvoet en salie bijvoorbeeld. Je kan ook smudge sticks van de gedroogde takjes maken.

De jonge knoppen geoogst in de lente kunnen gebruikt worden als smaakmaker om een lekkere mede te brouwen – dit ga ik zelf binnen een paar maand eens uittesten, te volgen dus !

De naalden gebruiken om een eau-de-vie te aromatiseren. Hoe maak je een Douglas spar Elixir?  In een 1 liter bokaal: leg een kwart liter gedroogde groene naalden samen met wat hars en/of takjes en vul aan met drie kwart liter vodka, vul de bokaal verder aan met goede kwaliteit honing en laat alles minstens een tweetal weken trekken, filter en bewaar in een donkere fles.

Een handvol naalden volledig met honing bedekken en een vijftal weken laten trekken en filteren. Deze medicinale honing kan puur of gemengd met een kruidenthee gedronken worden.

Op dezelfde manier maar met dan met olijfolie overgieten en als massageolie gebruiken, ook op een slaatje als smaakmaker.

In azijn laten trekken om deze te aromatiseren.

Ook grof zout kan gemengd worden met de naalden, bast en takjes (een viertal weken) om na het filteren als badzout te gebruiken.

Er wordt een olie uit de naalden gedistilleerd. Van deze etherische olie weet men dat het een remmende werking heeft op schimmels en virussen.

De Kwakwaka’wkw sjamanen uit het noordwesten van de US weven de takken in hun hoofdtooien en kostuums en gebruiken een zalf gemaakt van de takken voor het inmasseren van zieke mensen in zuiveringsriten. De Hesquiat stammen gebruiken de takken en hars als wierook en de wortels om manden mee te vlechten. Douglas spar takken werden vaak gebruikt voor het afdekken van de vloeren van de sweat lodges in rook rituelen en de naalden werden ook gebruikt om een thee te trekken met een hoog gehalte aan vitamine C.

De inwoners van Hawaï maken kano’s van stammen die lang in het water gelegen hebben.

+++

Allerlei soorten dennen worden over de hele wereld in ere gehouden en gebruikt: als traditionele medicijnen door de Native Americans, als een taoïstische techniek van het eten van dennennaalden tijdens vastenkuren om spirituele krachten op te wekken, de Scandinaviërs gebruiken dennentakken in hun sauna’s en in sommige culturen werden matrassen gevuld met dennennaalden om luizen, vlooien en andere insecten af te weren, dennennaald-matrassen zouden vandaag nog steeds gebruikt worden in de Zwitserse Alpen, als een remedie voor reuma. En pollen of stuifmeel van verschillende soorten dennen bevat grote hoeveelheden natuurlijke testosteron.

Maar ook het wandelen in een Douglas-spar bos en wat van de takken oogsten is al geneeskrachtig op zichzelf, door de geuren en door de energetische  uitstraling van de bomen zelf…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s