De laatste Donkere Maan

 

New Moon

 

Vandaag is het nieuwe maan, de laatste van dit jaar. De winterwende komt er ook weldra aan. Normaal gezien één van de gezelligste momenten van het jaar maar met al de recente gebeurtenissen is alle vrolijkheid ver zoek, jammer genoeg. Deze nieuwe maan schenkt nochtans, zoals elke nieuwe maan, energie voor een beloftevolle hernieuwing en wedergeboorte.

Er is een tijd van verontwaardiging, van protest en van zichzelf te uiten en er is een tijd van bezinning, van rust en van zichzelf naar binnen te keren. Beide zijn nodig. Nieuwe, of beter gezegd, donkere maan zorgt ervoor dat wij in contact kunnen komen met duisternis, niet als iets kwaadaardigs zoals sommigen denken, maar als iets vernieuwend en inspirerend. Ik doel op fysieke duisternis, het ontbreken van alle licht.  En de donkerste nacht van de maancyclus is daar ideaal voor, als er tenminste niet teveel straatverlichting en dergelijke is.

Al wat leeft, het leven zelf,  start in duisternis, in de baarmoeder, zaadjes in de grond, vogels in het ei enz…  Licht is weliswaar nodig, vooral voor de verdere groei maar het prille, het jonge, die verdraagt het zonlicht niet maar heeft duisternis nodig, als voeding, lichamelijk en geestelijk. Duisternis schenkt ons ook inzichten in de dingen des levens. Creativiteit, nieuwe ideeën, verjonging. Al wat wij zo broodnodig hebben om gezond te functioneren.

Als er geen binding is met duisternis is het evenwicht verstoord. Het is zoals yin en yang. Als het ene ontbreekt dan wordt het andere overweldigend en zo ontstaat er ongebalanceerde, ja zelfs destructieve energie. En dat is nu net wat in deze tijd zo zichtbaar geworden is !

Leven is in evenwicht zijn…

Ik stel voor dat we allemaal deze avond om deze dag af te sluiten, alle lichten doven, uitgezonderd één kaarsje eventueel om eraan te wennen, met wat smeulend wierook op de achtergrond, zonder tv, muziek, internet of wat dan ook van beelden van buitenaf. Gewoon stilletjes in de sofa zitten of op een tapijt, warm ingeduffeld. In de stilte van de nacht, handen op je buik, luisterend naar je ademhaling met een zachte glimlach rond je mond. Tot je slapen gaat.

Klein geheim: als je, een uurtje ofzo, met je ogen wijd open, zo intens mogelijk, naar totale duisternis kijkt dan ontdek je onnoemelijke dingen, dan hoor je de diepste geheimen en raadgevende fluisteringen en dan weet je gewoon hoe het nu verder moet met je leven en met deze wereld.

Probeer het maar, je zult zien…

Advertenties

Een gedachte over “De laatste Donkere Maan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s