Urd en de Nornen

Urd is één van de drie Nornen uit de oude Noors-Germaanse mythologie. Nornen zijn schikgodinnen die het lot van mensen en goden bij hun geboorte kennen, niet zozeer bepaalden zij het lot maar zij konden het uitleggen of voorspellen. Zij zijn beschermgeesten (in het oud-Noors = disir). Zij worden meestal afgebeeld al vlechtend, wevend of spinnend. Maar de drie Nornen waren vooral bekend als “de schrijfsters” zij schreven immers dagelijks het lot der mensen op stroken hout.

 

Norns (1832) from Die Helden und Götter des Nordens, oder Das Buch der sagen

Norns (1832) from Die Helden und Götter des Nordens, oder Das Buch der sagen

De drie Nornen: Urd, Verdandi en Skuld

De oudste Norn, Urd of  Urðr (ook: Oerd, Oer, Wurd of Urth) is verbonden met het verleden (oer) en schenkt ons onze lots-draad bij de geboorte.Het woord Urd betekent ook noodlot, het uitgesproken woord. Zij is de Oermoeder die de ervaringen en de wijsheden van het verleden bijhoudt en zij is de bewaakster van de bron Urðarbrunnr die naar haar is genoemd, wellicht is zij zelf de bron. Haar naam is tevens verbonden aan Erda, Aarde, aard, Earth en ook wyrd (lot) en weird. Zij is dus de Aardgodin. De andere Nornen kunnen ook gezien worden als andere aspecten van haar.

Verdandi (ook: Werdandi) is het wordende, zij is verbonden met het heden en knoopt of weeft de levensdraden aan elkaar. Zij symboliseert ook de vruchtbaarheid. Haar naam is net als Urd afgeleid van het oudgermaanse “verda” of worden.

Skuld (ook Skoeld) is de toekomst en knipt de levensdraad door bij de dood. Hoewel zij dikwijls vertaald wordt als “Schuld” zorgt zij voor de ontwikkelingen van het lot. Er zou ook een link kunnen zijn naar het woord “School”, dus ook wat er geschoold of geleerd kan worden in het leven, de talenten en mogelijkheden. Interessant om te weten is dat de “Skalds”, een soort van shamanen, dichters of barden, beschouwd werden als de dienaars van Skuld. Zij waren de auteurs van een visionaire literatuur.

De drie Nornen wonen in een grot in de vorm van een baarmoeder, nabij de bron, onder de boom Yggdrasil in de wereld Asgaard (de plaats waar de Asen en Asinnen (de goden) woonden). Yggdrasil is de wereldboom, de Heilige Es. die de aarde met de hemel en de onderwereld verbind. Uit de wortels ontspringen drie bronnen: Hvergelmir (ruisende ketel) de bron van het onderbewuste, Mímisbrunnr (de bron van Mimir, een mythisch wezen) de bron van de wijsheid, en Urdarbrunnr, (heilige oerbron) de bron van Urd waar de goden dagelijks samenkomen om te beraadslagen.

(Volgens sommigen zou Yggdrasil een Taxus zijn, een theorie waar ik moeite mee heb aangezien de Taxus of venijnboom een symbool van de dood is en bekend staat als giftig, wat toch een contradictie is als men het over een levenschenkende boom heeft.)

De drie Nornen verzorgen Yggdrasil door haar/hem dagelijks water te geven en een kompres gemaakt uit water en klei uit de bron van Urd rond haar/zijn stam te leggen, zo zorgen zij ervoor dat de boom niet kan rotten. Iggdrasil neemt dit voedende vocht op en verwerkt het door haar/zijn gehele wezen. De dauw die door dit verteringsproces ontstaat, valt in de vroege ochtend via haar/zijn bladeren weer op aarde. Dit brouwsel, een soort plantaardige honingdauw (een soort van manna dus) of ook de Kostbare Mede der Onsterfelijkheid genaamd, zorgt ervoor dat de aarde, mensen, dieren en goden kunnen helen en herboren worden.

Volgens de skald Eilífr Guðrúnarson lag de bron van Urd in het zuiden: “ sunnr at Urðrbrunni”. De stad Nuremberg (Neurenberg) werd vroeger Nornenberg genoemd, er wordt gezegd dat de berg der Nornen de plaats is waar de Nornen leefden. Zij moesten aan niemand verantwoording geven, zij waren veel ouder dan de oudste goden.

Ik weet een esch
`t Is IJgdrasill,
De hooge boom, begoten
Met helder nat:
Hij geeft den dauw.
Nooit welkt zijn groen,
Aan Urdars- bron

Urd  is de aarde, de oermoeder, de baarmoeder, zij die mensen en goden voedt, opvoedt en verzorgt met haar bron als levenschenkend elixir. En hun lot helpt bepalen. Urd is de bron van al wat op Aarde leeft.

 

Norns - the three sisters

The Norns – the three Sisters

in onze contreien ook de drie gezussen genoemd waarover later meer…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s