Herfst – het jaareinde

De jaar-cirkel is rond en het is alweer herfst-tijd.

Vroeger werd in vele delen van Europa, de herfstperiode beschouwd als het begin van het nieuwe jaar.

Allerheiligen, Allerzielen, Hallows Eve, Halloween, Samhain, Samonios, Día de los Muertos, Todos Los Santos, Undas, Araw ng mga Patay, Parentalia,  zijn allemaal namen die deze periode aanduiden en die, op vele plaatsen, verband houden met het eren van de doden of de voorouders.

Wikipedia: De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november). In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen – 2 november – gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het “Trick or Treat” spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong. http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween

Samhain (=sow-an) betekent “einde van de zomer” (gaelic). Het wordt traditioneel gevierd tussen 31 oktober en 1 november, hoewel het feest zelf in feite één week duurde, namelijk 3 dagen ervoor en 3 dagen erna. Voor de Kelten was deze periode een verbinding tussen de twee seizoenen. Met de overgang van het licht-seizoen naar het donker-seizoen. Aangezien de Kelten een maankalender gebruikten en deze dus elk jaar een beetje anders loopt dat onze gregoriaanse kalender kan men in feite op Samhain geen exacte dag plakken.

Het was een periode “uit de tijd”, een niet-tijd als het ware, deze periode trok duidelijk een lijn in de dag-dagelijkse gebruiken: einde van de landbouw activiteiten, de dieren gingen van de wei naar de stal enz.

Er wordt gezegd dat tijdens de nacht van 31 oktober naar 1 november, vanaf zonsondergang tot zonsopgang, de overgang tussen twee werelden “doorzichtiger”en toegankelijker dan op andere dagen werd. Men zei dat de dunne sluier tussen de werelden op deze dag opgeheven werd zodat de “geesten” (zowel de kwalijke als de goedaardige) gemakkelijker naar onze wereld konden komen. Deze twee werelden, namelijk onze dagdagelijkse wereld en de Andere wereld, woonplaats van geesten, onderwereld-entiteiten en de voorouders, hebben elk hun eigen dimensie. De eerste dimensie kennen we goed, de tweede niet echt, althans niet de meesten onder ons. Dit is vooral te wijten aan de invloed van de kerken (lees ook=het patriarchaat) die, vroeger en nu, het monopolie op het Sacrale wilden bewaken en ons daarom dicteerde wat wel en niet gedaan, gedacht, gelooft en geëerd mocht worden. En vooral, om er zo voor te zorgen dat de mens dom, onwetend en onderdanig bleef en onder hun controle (God ziet U, hier vloekt men niet). Daardoor ontstonden de concepten goed en kwaad, God en de duivel, wetenden en onwetenden, meesters en onderdanen, rijken en armen, de priester en de gelovige enz. Daardoor is onze wereld in de situatie waarin het zich nu bevindt, waarbij destructie van de natuur en haar bewoners hoogtij viert en de mensen hun ware identiteit, hun doel en levenslust verloren zijn.

Deze mysterieuze dimensie is vanouds bekend als de plaats waar inspiratie, intuïtie, wijsheid of inzicht in de aard der dingen ontstaat. Inspiratie (betekent letterlijk:de ziel of geest in te blazen) is eigen aan ieder mens en is ons geboorterecht. Ieder mens kan vanuit Wijsheid handelen en zijn eigen leven leiden gestuwd door Inzicht en Intelligentie. Niemand kan dit in onze plaats doen. En omdat wij EEN zijn handelt men dan ook in het voordeel van iedereen en alles. Wijsheid, Inzicht en Intelligentie is niet voorbehouden aan één persoon maar is van iedereen.

Het christendom heeft deze vieringen, net zoals alles wat zogezegd heidens was, bespottelijk gemaakt en deze onderwereld-entiteiten “des duivels” genoemd, ze hebben deze dag Allerheiligen genoemd om hun zogenaamde “heiligen” te eren in plaats van de voorouders (een flauw overblijfsel is Allerzielen). Ze hebben er tevens ook zo voor gezorgd dat de meeste mensen deze dagen als somber en deprimerend zijn gaan beschouwen. Maar als je naar al die prachtige herfstkleuren kijkt en het speciale herfst-licht die zo typisch is voor deze periode, zo “inspirerend “ ook, en met al die sfeertjes rond oogstproducten, thees, vruchten, likeurtjes, gedroogde bloemen enz. daar kun toch alleen maar vrolijk van worden. Ook is bekend dat tijdens deze dagen de “geesten” soms echt “geestig” zijn want met gevoel voor humor halen ze soms ook echt grapjes uit met de stervelingen die dus deze nacht extra op hun hoede moesten zijn. Men weze gewaarschuwd!

Natuurlijk is het ook een periode van angsten en vraagtekens, de natuur verandert drastisch, oude gewoonte worden afgelegd. Dat er met Allerheiligen en Allerzielen veel aandacht besteed wordt aan de doden heeft dus met het sterven te maken, het afsterven van de natuur en van vele dieren in deze periode is alomtegenwoordig maar als je ervan uit ga dat het leven een cirkel is, zonder duidelijk begin of einde dan is de dood gewoon deel van het geheel, een deel van een cyclus, net zoals alles wat leeft en ooit geleefd heeft. En komt alles weer terug, herboren, fris en jong. Fantastisch toch?

Deze Allerheiligen periode herinnert ons eraan dat er een ander dimensie is en nodigt ons uit om van deze periode even stil te staan bij waar men staat in zijn leven en waar men naartoe wilt. Dus niet alleen maar treuren over de doden maar ook de voorouders eren door ze bedanken dat zij er waren vóór ons. Er is niets verkeerd aan om vrolijk te zijn en te zingen, te dansen en muziek te maken zolang het maar met respect naar de andere wereld toe gebeurt. Want ook onze voorouders dansten en feesten ook rond deze tijd, zij hadden immers ook voorouders te eren !

Deze tijd is er ook een van bezinning, van terugtocht en van introspectie. Het zijn belangrijke dagen waar verandering en metamorfoses aan het werk zijn.

Het voelbare aan deze dagen, of je dit nu wilt of niet, is dat het een transitie periode is. De Kelten beschouwden deze periode dus ook terecht als het einde van het jaar.

Het is dus de ideale tijd om een ritueel te houden waarbij wij de natuurcycli eren.

Een mooi herfstfeest – Samhain gewenst !

Autumn - by Andrew Ferez
art: Autumn – by Andrew Ferez

Advertenties

Een gedachte over “Herfst – het jaareinde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s